English
Glavna strana Vesti-Koncerti Produkcija CD, DVD Foto galerija Video Iz štampe Booking
Trio Balkanske žice Zoran Starčević Nikola Starčević Željko Starčević Duo Starčević Downloads Kontakt

Official Web Site - Welcome! ... Zvanični sajt - Dobro došli!

Balkan Swing - World Fusion

Profile Page You Tube Twitter My Space View Zoran Starcevic's profile on LinkedIn SoundCloud

  Trio Balkanske žice izvodi svoju originalnu instrumentalnu muziku, sintezu mnogih balkanskih elemenata: srpskih, ciganskih, makedonskih, rumunskih, moldavskih, madjarskih, mediteranskih, bugarskih, grčkih, orijentalnih…sa primesama Jazz muzike, Swinga, i klasičnih elemenata. Rezultat kombinacije mnogih kultura je BALKAN SWING - JAZZ GUITAR - ETHNO - WORLD FUSION. Originalna, atraktivna, autentična gitarska muzika, bogata specifičnim ornamentima, sa prefinjenim ukusom. Prava prezentacija gitarske muzike u Balkanskom stilu, jedinstvena interpretacija Zorana i sinova Nikole i Željka, univerzalni muzički jezik bez granica, pravo muzičko putovanje balkanskim ćilimom i pravi izbor za sve koji vole muziku Balkana, Jazz, Gypsy Swing, Etno, ili jednostavno gitaru. Još na početku koncertne karijere, izmislili su šestoručno sviranje na jednoj gitari, to je od tada njihov zaštitni znak.

   Nastupali su na mnogim klasičnim gitarskim, World music, Jazz festivalima i koncertima u SAD, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Madjarskoj, Turskoj, Rusiji, Moldaviji, Slovačkoj, Češkoj, Finskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Engleskoj, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Izraelu, Irskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, i Srbiji. Takodje su držali i masterklas studentima klasične i Jazz gitare u Evropi i Americi.

CD1 Trio Balkanske žice CD2 Trio Balkanske žice CD3 Trio Balkanske žice CD4 Trio Balkanske žice

DVD Live in Belgrade

- Balkan Guitars -

- Vodenica -

- Balkanski ćilim -

- LIVE -

"Posvećenost Trija Balkanske žice muzici Balkana i srednje Evrope inspiriše. Gitarska interpretacija ove muzike je čudesna. Zaista dobro"  John McLaughlin

TRIO BALKANSKE ŽICE

Trío Balkan Strings
Zoran Starčević Nikola Starčević Željko Starčević
gitara gitara gitara 

više o Zoranu... više o Nikoli... više o Željku...
Žice:

   Trio Balkanske žice (Nikola, Željko i Zoran Starčević) koriste Cleartone žice za gitaru

Gitare:

Nikola Starčević i Željko Starčević sviraju na klasičnim gitarama John H. Dick, čuvenog američkog graditelja klasičnih gitara.  john@johnhdick.com John H. Dick
 Zoran Starčević koristi: Ovation Anniversary 1657 akustičnu gitaru i el. gitare: Fender Strat, Seller Guitar, Signature model, ručni rad Slobodana Radivojevića-Sele i Casio Midi Gitaru PG-380.

 

John McLaughlin i Trio Balkanske žice 2008.

Nagrade:

  1. nagrada u kategoriji World music, na kompozitorskom  takmičenju, USA Songwriting Competition 2005, za kompoziciju Nikole Starčevića  Vodenica koju izvodi Trio Balkanske žice.

  1. nagrada i statua delfina za Trio Balkanske žice – Music World 2004 Italija – najbolji instrumentalni ansambl. 

LIVE

LIVE

LIVE

LIVE LIVE LIVE LIVE
 
Sedam zrna Afion Stampedo Swing Time Hava Nagila Vodenica Orion
Sedam zrna Paunov ples Moldavska kapija Čoček Čisto srce Džanum Vodenica

     Njihova muzika je kao ručno rađen ćilim, pun ornamenata, čija lepota je očigledna, ali tek kada  pogledate iz blizine, videćete svu lepotu boja i umetnosti svake šare i žice upletene jedna u drugu. Trio Balkanske žice su takav ćilim koji jedan od najboljih balkanskih gitarista, Zoran Starčević, na gitarskim žicama, tka čitav život. Za to je potrebno dosta iskustva i tehnike, ali takođe i prefinjenog osećaja. Klasično gitarsko obrazovanje, koje imaju Nikola i Željko je bilo vrlo korisno u stvaranju CD-a, tako da su korišćene i neke  klasične gitarske tehnike i elementi. Postoji i uticaj Zapadne kulture, zato što je  Zoran počeo kao rok muzičar.. Prodao je milion ploča sa različitim muzičkim stilovima, ali njegova prva, konačna i najveća ljubav, je instrumentalna gitarska muzika. Balkan je multinacionalni region gde su mnoge kulture pomešane, pa nema oštre granice gde se jedna završava, a druga počinje. Vekovima je muzika, pod uticajem nestabilnog regiona,  bila  obojena  nostalgijom i čudnom tugom zapisanom u kolektivnom pamćenju. Muzika  balkanskih naroda ima dosta zajedničkog i izgleda kao da svi sviraju, igraju i slušaju sličnu muziku, ali interpretacija je dosta različita. Nećete naći u diskografiji ništa slično ovoj interpretaciji, zato što su korišćeni  ornamenti i tehnike karakteristične za druge instrumente, kao violina i sax. Mnogi  trileri, mordenti, legato tehnika  nisu nikada izvedeni na gitari ranije. Čućete perfektnu interpretaciju od njih trojice, univerzalan muzički jezik, bez granica, ispuniće svakog ko bude slušao ovaj CD. To je muzičko putovanje u taj deo  Evrope,  pa ako volite bilo koji od ovih elemenata, ili instrumentalnu gitarsku muziku, Trio Balkanske žice je vaš pravi izbor.Potpisali su ugovor sa  Sunset-France-Playasound, francuskom diskografskom kućom, već trideset godina specijalizovanom za Muziku sveta - World music, za izdavanje i  distribuciju u čitavom svetu. Izdavač prvog CD-a u Srbiji je PGP RTS.  Novi CD, pod nazivom: Vodenica, po kompoziciji Nikole Starčevića, koja je dobila 1. mesto u kategoriji World Music, na najvećem kompozitorskom takmičenju (2005 USA Songwriting Competition), objavljen je u martu 2007. Izdavač na teritoriji Srbije je ponovo PGP RTS a ko-producent Produkcija Starčević.